Τετάρτη, 07 Μάρτιος 2012 08:17

Θερμοστάτες και εξοικονόμηση ενέργειας

Η πιο απλή κίνηση για την εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων σε ένα σύστημα θέρμανσης είναι ο έλεγχος του θερμοστάτη χώρου. Ενδεικτικά μία μείωση της θερμοκρασίας δωματίου από 21C σε 20C μπορεί να μας αποφέρει εώς 7% οικονομία. Σε αντίθετη περίπτωση όμως έως 7% σπατάλη!! Ένας απλός έλεγχος της σωστής λειτουργίας του θερμοστάτη μας και της σωστής ρύθμισης του μπορεί να μας γλιτώσει.

 

Ένα άλλο απλό αλλά σύνηθες φαινόμενο είναι η μεγάλη διαφορά στην θερμοκρασία του χώρου έως ότου΄΄ ανοίξει το καλοριφέρ΄΄ κρυώνουμε και μέχρι ΄΄ να σβήσει ΄΄ βράζουμε. Αυτό συμβαίνει όταν έχουμε έναν απλό αναλογικό θερμοστάτη με σταθερό διαφορικό, πχ έχουμε ρυθμίσει τον θερμοστάτη στους 20C θα ανοίξει το σύστημα θέρμανσης στους 19C και θα το κλείσει στους 21C αυτή η διαφορά των 2 βαθμών ονομάζεται διαφορικό και αρκετές φορές είναι αρκετή για να μας χαλάει την θερμική άνεση. Υπάρχουν θερμοστάτες με ρυθμιζόμενο διαφορικό πχ εμείς θέλουμε 1C. θα ανοίγει στους 19,5 C και θα κλείνει στους 20,5C και κάνουμε οικονομία και έχουμε και ομοιόμορφη θερμοκρασία.

Λίγο πιο σύγχρονα συστήματα ελέγχου μπορούνε να ελέγχουνε και την ταχύτητα αυξομείωσης της θερμοκρασίας στο χώρο δηλαδή πόσο γρήγορα θα ζεσταθεί η θα κρυώσει ένας χώρος ανοίγοντας νωρίτερα ή αργότερα το σύστημα θέρμανσης. Έτσι επιτυγχάνουμε μεγαλύτερη ακρίβεια στην θερμοκρασία χώρου καλύτερη άνεση και οικονομία.

Οι σύγχρονοι επίτοιχοι λέβητες φυσικού αερίου της BOSCH και πιο συγκεκριμένα τα μοντέλα GAZ 7000 και CONDENS 3000 και άλλα, λειτουργούν πιο έξυπνα και ρυθμίζουν και την απόδοση τους. Δηλαδή όταν η θερμοκρασία του χώρου είναι 15C και εμείς ξεκινήσουμε την θέρμανση ζητώντας 20C η διαφορά μας θα είναι 5C (ας ονομάσουμε τον λέβητα μας έναν δρομέα μακρινών αποστάσεων) θα πρέπει να τρέξει γρήγορα και με μεγάλη απόδοση για να καλύψει την διαφορά των 5C. Εάν στον ίδιο χώρο έχουμε 18C και εμείς ξεκινήσουμε την θέρμανση ζητώντας 20C η διαφορά μας θα είναι 2C αντιλαμβανόμενος αυτό ο δρομέας μας δεν χρειάζεται να τρέξει το ίδιο γρήγορα και με μεγάλη απόδοση για να καλύψει μικρότερη διαφορά εξοικονομώντας δυνάμεις για όταν χρειαστεί. Αυτή η επικοινωνία του μηχανήματος με τον χώρο γίνεται με τον ανάλογο θερμοστάτη.

Το κόστος για τον έλεγχο και ενδεχομένως την αντικατάσταση των θερμοστατών είναι πολύ μικρό σε σύγκριση με τα οφέλη που αποκομίζουμε.